Львів понад усе! - книжкова мозаїка про місто

Місто, яке з першого погляду зачаровує своїми вулицями, кам'яницями, чудовою архітектурою, місто, в якому бували, жили, творили багато відомих людей, місто, яке переживало неймовірні історії кохання,   де творилися легенди й перекази, —  усе це про неповторний Львів у нашій книжковій добірці!

Іваницька, Дарія. Дітям про Львів. 
 Львів : Апріорі, 2018. - 48 с.

Книжка в цікавій і доступній формі знайомить дітей з історією нашого древнього і прекрасного міста.

Качор, Ігор. Львів крізь віки. — Львів : Центр Європи, 2004. — 240 с.

Книгу присвячено історії Львова XIII – кінця XVIII ст. Це авторський, суб’єктивний, але підкріплений численними джерелами й дослідженнями погляд на перебіг історичних подій у місті. Створено портрети видатних осіб, здійснено умовну візуальну реконструкцію автентичного вигляду вулиць, площ та окремих будівель.


Котинська, Катажина. 
Львів: перечитування міста / К. Котинська ; з пол. пер. О. Сливинський ; фото С. Савка ; обкл. Д. Подолянчук. —  Львів : Видавництво Старого Лева, 2017.  238 с. : фотоіл.

Ця книжка — спроба відшукати образ Львова в літературі XX і XXI ст., що творилася різними мовами. Бо саме в цей час, на думку авторки, найкраще видно способи конструювання різних національних наративів про Львів, їхні взаємні зв’язки та конфлікти. Це спроба критично розглянути популярний міф Leopolis multiplex, аби допомогти краще зрозуміти львівського іншого, незалежно від того ким він є — українцем, поляком чи євреєм.


Лемко, Ілько. Львів понад усе : спогади львів'янина другої половини 20-го століття. - Львів : Апріорі , 2017. — 239 с.

Ілько Лемко - лідер відомої львівської рок групи 70-х років "Супер Вуйки" розповідає про свою епоху, надзвичайно бурхливу й надзвичайно цікаву, епоху боротьби за право вільно дихати, думати, жити й висловлювати свої почуття, епоху, коли опальна рок-музика поряд з українською національною ідеєю були дієвими чинниками у боротьбі проти тоталітарного ладу.

 

Мельник, Ігор. Львівські вулиці і кам'яниці, мури, закамарки, передмістя та інші особливості королівського столичного міста Галичини. — Львів : Центр Європи, 2008. — 383 с.

Книга урбаністичних есе про Львів, його мешканців, вулиці і кам’яниці та інші особливості цього міста.
 

Мельник, Ігор. Львівське Середмістя : всі вулиці, площі, храми й кам'яниці. — Львів : Апріорі, 2011. — 319 с.

Книга урбаністичних есе про Середмістя Львова - давню частину міста, оточену до кінця XVIII ст. оборонними мурами. Про його мешканців, вулиці й кам'яниці та інші особливості цієї дільниці.
 

 

Михалик, Володимир. Львів повсякденний (1939-2009). — Львів : Апріорі, 2009. — 240 с.

Книга подає розгорнуту картину повсякденного життя львів'ян: їхнього побуту, умов і способу життя, харчування, моди, уподобань, інтересів на тлі історичних подій упродовж останніх сімдесяти років.
 


Яворський, Францішек. Львів давній і вчорашній : (ескізи та оповідання). — Львів : Центр Європи, 2014. — 311 с.

Книга «Львів давній і вчорашній» («Lwów stary i wczorajszy») була надрукована у Львові в 1910 р. і перевидана в дещо зміненій авторській редакції в 1911 р. Це одна з багатьох історико-літературних робіт Ф. Яворського, який був пристрасним дослідником Львова. Це повний український варіант цієї книги. Переклад зроблений з максимальним дотриманням стилю і лексики автора.
 

Більше про ЛЬВІВ на нашому блозі Бібліо-Граф ⇨ https://cutt.ly/5ZmvTmF

Коментарі

Популярні публікації